top of page

EMDR

EMDR kan worden ingezet als iemand last blijft houden van de gevolgen van een traumatische ervaring. Dit kan zijn een schokkende ervaring zijn, zoals een ongeval of een geweldsmisdrijf of een grensoverschrijdende ervaring. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of kwetsende ervaringen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden.
Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.

EMDR wordt toegepast om weggedrukte of vastgezette herinneringen, beelden en emoties weer op te roepen en daarmee de mogelijkheid om het te verwerken. 

​

Hoe werkt het

Het idee is, dat door het trauma de samenwerking tussen beide hersenhelften is verbroken. Voor verwerking is het noodzakelijk dat de twee hersenhelften weer gaan samenwerken. Met EMDR gebeurt dit door in een precieze procedure de huidige voorstelling van het trauma op te roepen, terwijl beide hersenhelften afwisselend gestimuleerd worden. Dit gebeurt door te vragen vingerbewegingen van de therapeut met de ogen te volgen of doordat de therapeut afwisselend op de linker- en rechterhand tikt.

​

Toepassing

Ik gebruik een of meerdere sessies EMDR regelmatig binnen het kader van een therapietraject. Voor mij is het geen ‘losse’ behandeling, maar EMDR kan in het kader van het therapeutische proces zeer waardevol zijn.


De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er ook iets in het perspectief op de ervaring. Doorgaans roept een EMDR sessie ook naderhand veel bij iemand op. In de terugkoppeling in de vervolgsessie verdiept dat begrip en inzicht en opent verdere mogelijkheden voor verwerking.

bottom of page